11.11.2021 – NA DANAŠNJI DAN …

V Domu se ves čas trudimo stanovalcem zagotoviti kakovostno oskrbo in nego. Za stanovalce dobro skrbimo in jih varujemo. Pri tem upoštevamo navodila in priporočila NIJZ in Ministrstva za zdravje.

Vseskozi spremljamo zdravstveno stanje stanovalcev in zaposlenih. Zaposleni, ki niso prebolevniki in cepljeni, se morajo vsakih 48 ur testirati.

Vsakemu stanovalcu smo ob spremembi zdravstvenega stanja (povišana temperatura, kašljanje, boleče grlo,…) oziroma ob pojavu znakov, ki kažejo na Covid-19, dolžni narediti HAGT (hitri) test. V zadnjih tednih smo tako testirali kar nekaj stanovalcev, vendar so bili do včeraj vsi brisi negativni. Pri stanovalcu, ki je samostojen in se nemoteno giblje po Domu, pa je bil včeraj hitri test na Cobid-19 pozitiven. Stanovalec biva v Ulici hortenzij in ker se je veliko časa zadrževal v Gozdni ulici, smo morali v teh dveh ulicah vzpostaviti sivo cono ter testirati vse stanovalce in zaposlene. Gospoda smo nemudoma preselili v rdečo cono. Opravili smo 37 PCR testov pri stanovalcih in 20 HAGT pri zaposlenih. Pri še enem stanovalcu Ulice hortenzij je bil PCR test pozitiven, tudi ta je bil preseljen v rdečo cono. Na današnji dan imamo 2 potrjeni okužbi pri stanovalcih in nobene okužbe pri zaposlenih. Oba stanovalca sta 2-krat cepljena, počutita se dobro. V Domu imamo 95,5% stanovalcev 2-krat cepljenih, od tega 22% že s tretjim, poživitvenim  odmerkom. Stanovalce v sivi coni bomo testirali v skladu z algoritmi, to je na 48 ur še 10 dni po izbruhu zadnje okužbe. Do takrat ostanejo v sivi coni.

Obiske v rdeči in sivi coni odsvetujemo, jih pa bomo v izjemnih primerih seveda omogočili. V preostalem delu Doma, v tako imenovani beli coni, obiski zaenkrat potekajo kot do sedaj. Na obisk lahko pride le ena zdrava oseba, ki mora upoštevati navodila zaščite (zaščitna maska, razkuževanje rok). Vsi obiskovalci pa morajo izpolnjevati PCT pogoj.

V ostalih stanovanjskih skupinah življenje poteka v vsakodnevnih aktivnostih. Stanovalci bivajo v mehurčkih in med stanovanjskimi skupinami ne prehajajo. Med seboj se družijo, zaposleni z njimi izvajajo različne aktivnosti in jih razvajajo s kavico. Na današnji dan smo imeli načrtovano martinovo prireditev. Krstili bi mošt in si privoščili kakšen kozarček. Danes je malo drugače. Gospodinje so s stanovalci ”debatirale” o martinovanju, o različnih običajih na ta poseben dan. Martinovo kosilo, pri katerem je bil postrežen tudi kozarček vina, so vsem stanovalcem pripravili v naši kuhinji.

Želimo vam vse dobro in vas lepo pozdravljamo ter vam sporočamo, da vas bomo o dogajanju v Domu sproti obveščali. Ostanite zdravi.

Franja Jakob, univ.dipl.soc.del.
namestnica direktorice

Skoči do osrednje vsebine