16.4.2020 – POMLADNI UTRINKI

16.4.2020 – POMLADNI UTRINKI

 

Praznike smo v Domu preživeli najbrž podobno kot vi. S tem, da smo imeli v Domu tudi blagoslov jedil. Gospod Murks, naš stanovalec, je blagoslovil oljčne vejice in na velikonočno soboto imel še blagoslov velikonočnih jedi. Tako smo si privoščili dober in blagoslovljen velikonočni zajtrk, slavnostno kosilo, vmes malo nekateri pomolili, drugi klepetali, si nazdravili s kozarčkom rujnega in se spominjali nekih drugih, običajnih časov.

V Domu poteka življenje v zadnjem mesecu in pol, po ustaljenem ritmu. Vsi zaposleni si dnevno ob prihodu in izhodu iz Doma merimo telesno temperaturo in spremljamo počutje, oziroma vsakršne spremembe zdravstvenega stanja. Redno razkužujemo vse kar je potrebno (in več). Zelo smo pozorni na vsakodnevno čiščenje in razkuževanje skupnih prostorov in sob stanovalcev. Posebno pozornost namenjamo razkuževanju kritičnih mest (stikala, oprijemala, tipke..)

Komaj smo se pohvalili, da se v letošnji pomladi nismo soočali z obolenji ki ta čas običajno spremljajo, nas je obiskala – viroza. Manjše število stanovalcev se je dva, tri dni slabše počutilo. Domska zdravnica Alina Jelatancev Ornik je še posebej skrbno spremljala njihovo počutje. Svojce smo sproti obveščali o počutju njihovih sorodnikov. Viroze so narekovale tudi večje število odvzema brisov za morebitno prisotnost okužbe s covidom 19. Na srečo so bili vsi brisi negativni. Po dogovoru z zdravnico smo se odločili da se stanovalci od srede, 15.4., zadržujejo v svojih sobah, kjer imajo sedaj tudi dnevne obroke. Stanovalci se lahko gibljejo zunaj v parku, k čemer jih spodbujamo, prosimo pa naj se ne družijo preveč.

Stanovalci so v teh novih pogojih deležni individualnega srečevanja z našimi sodelavkami: delovno terapevtko, fizioterapevtko, delovno inštruktorico za individualne vaje, terapije in druženje. Stanovalce ki so težje pomični, sodelavke in delavci iz programa javnih del spremljajo v domski park, ki se je že odel v sveže zelenje pomladi. Verjamemo, da nam svež zrak in sonce zelo koristita. In zelenja, svežega zraka in sonca je na našem vrtu zares na pretek. Veseli smo da ga imamo.

V tem tednu so se nam dogodile tudi stvari, ki so nas opomnile, da nekdo »tam zunaj« prijazno misli na nas. Prejeli smo donacijo podjetja Arbor Medical, ki nam je doniral 4 aparate – ozon generatorje – za dezinfekcijo prostorov. Aparati so namenjeni uničevanju mikroorganizmov v prostorih, zato jih za dezinfekcijo skupnih prostorov vklapljamo zvečer, ko stanovalci spijo. Hvala, še bolj bomo čisti in razkuženi.

Na nas so se s prijaznimi pozdravi in nadvse srčnimi osebnimi sporočili, kakor tudi z zares velikimi paketi spomnili učitelji  OŠ Angela Besednjaka. Pripeljali so nam toliko čokolad, kave, keksov, čajev, bonbonov, sokov da se bodo naši stanovalci v prav vseh delih Doma sladkali in uživali ob dopoldanski in popoldanski kavi in čaju kar nekaj dni. Iz srca se vam zahvaljujemo za dobre misli in pozornost ki ste nam jo namenili.

Pozdravljamo vas in vam želimo čim več toplih in sončnih dni. Izkoristite jih, pojdite na sprehod !

Upamo in želimo da se kmalu srečamo.

mag.Jasna Cajnko, direktorica in vsi moji

Skoči do osrednje vsebine