17.11.2020 – GREMO MI PO SVOJE

Včeraj je bilo odvzetih 64 brisov stanovalcem iz Gozdne, Cvetlične in Bršljanove ulice, vse na I.etaži ter stanovalki iz Storžkove ulice na II.etaži. Rezultati brisov so potrdili 6 pozitivnih brisov v Gozdni in Cvetlični ulici, pozitiven pa je tudi bris stanovalke II.etaže, iz Storžkove ulice. Aktivno je v Domu okuženih 19 stanovalcev.  Nekateri oboleli stanovalci iz Livadne ulice in Ulice Begonij so že ozdraveli, žal pa obolevajo njihovi sostanovalci v istih stanovanjskih enotah. Tako je še vedno v Domu organizirana sivo – rdeča cona v Livadni ulici na III.nadstopju, celotna I.etaža, od danes celotna II.etaža ter Ulica begonij v pritličju. Od 13.10.2020 je skupaj za covid 19 obolelo  48 stanovalcev. 29 stanovalcev je bolezen že premagalo.

Aktivno je okuženih tudi 7 sodelavk zdravstvene nege in oskrbe.

Glede na našo dinamiko obolevnosti se sprašujem kako je mogoče, da obolevajo stanovalci v manjšem številu, ampak v vseh stanovanjskih enotah in kako da preteče tudi do 3 tedne, ko zbolijo njihovi sosedje oz. sostanovalci ?

Nekateri odgovori se ponujajo sami: Dom ni zgrajen kot zdravstveni zavod, bolnica. Ima široke in odprte hodnike in dnevne prostore. Nikjer v hiši ni mogoče ničesar »hermetično zapreti«. Ni mogoče vzpostaviti »rdeče cone« po teoretičnem zdravstvenem modelu.

Dom sicer redno in sistematično čistimo in  razkužujemo. Nabavili smo dodatne aparate za razkuževanje zraka in prostorov, ki jih nenehno uporabljamo. Zvečer ko stanovalci spijo, se razkužuje in razkužuje: dnevni prostori, hodniki, kopalnice, dvigala…

Zaposleni že od meseca marca v največji možni meri (gotovo pa tega ne moremo v celoti zagotavljati, saj to zaradi števila zaposlenih preprosto ni mogoče) prihajajo na delo v isto stanovanjsko skupino. Vedno tudi obolevajo skupaj stanovalci in zaposleni, v isti stanovanjski skupini.

Vsekakor »naš kovid model« dokazuje, da zaposleni upoštevajo predvidene protokole ravnanja in zaščite, saj bi sicer obolevalo naenkrat večje število stanovalcev in zaposlenih. Pa ni tako. Kje ta presneti virus »ostaja in čaka«, mi preprosto ni jasno.Takšna dinamika obolevnosti ima seveda svoje prednosti: manjšemu številu obolelih se lažje posvečamo, še zlasti, ker tudi odsotnost zaposlenih ni večja, kot v »normalnih« časih. Slabost pa je seveda, da se okužba v Domu prolongira, podaljšuje. Med tem, ko bodo domovi, kjer je v hipu vzniknilo več deset okužb, že »prekuženi«, bomo mi še vedno tu in tam »rdeči«. Okužba v hiši pomeni okužbi prilagojeno življenje stanovalcev. Takšno življenje je v primerjavi z normalnim vsakdanom nujno omejujoče in zato osiromašeno.

Ampak tako je. Niti pri okužbi naš vzorec ni podoben dinamiki drugih domov. Mi gremo nekako spet po svoje. Kljub vsemu se zdi da bi do Božiča morali »priti skozi«. Stanovalcem sem obljubila novoletno zabavo. Zaslužimo si jo. In jo bomo imeli. Ta pravo zabavo, za nove in lepše čase.

Posebni pozdrav iz posebnega Doma vam pošiljamo.

Iz srca vam želimo vse dobro,

 

 

                                                                                               mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                               direktorica

Skoči do osrednje vsebine