4.9.2020 – PRI NAS V SEPTEMBRU

Življenje v Domu poteka v ustaljenem, umirjenem toku. Potekajo aktivnosti znotraj stanovanjskih skupin, kakor se tudi redno in vsaj enkrat na teden srečujemo na našem lepem vrtu prav vsi. Na vrt nas pritegne druženje in hrana :).  Naš šef kuhinje nas razvaja, v dopoldanskem času, med zajtrkom in kosilom je na vrtu lepo in mi se gostimo: s sladoledom, pa »šmornom«, pečemo gobice in jetrca, privoščimo si pomfrit v pravem škrniclju in gor za dodatne kalorije natrosimo še majonezo in kečap. Pa recite, da nas ne razvajajo.

V Domu pa počenjamo še marsikaj drugega. Poteka redna fizioterapija  in telovadba, tako individualna kot skupinska, včasih v stanovanjskih skupinah, kakor se včasih družijo tudi stanovalci iz cele hiše. Potekajo okupacijske in zabavne aktivnostidelovna terapija tako skupinska kakor tudi individualna.

Tako poleg želodčkov skrbimo še za gibljivost in prožnost: telesa in možganov. Res pa je, da kdaj stanovalci povedo, da so se »nadelali in natelovadili » dovolj že  kdaj prej. V Dom so prišli, da počivajo. In tudi to je prav. Doma pač počnemo, kar si želimo, zato stanovalcem seveda prisluhnemo.

Korona čas tudi v našem Domu sooblikuje naš vsakdan. Ker smo domovi za ostarele tudi uradno označeni kot ogrožena območja, smo vsi ki v Dom prihajamo dolžni upoštevati določene protokole, ki bi naj kolikor je mogoče, zavarovali stanovalce pred okužbo s covid 19. Zaposleni smo dolžni v stiku s stanovalci, nositi maske, vsakodnevno si merimo telesno temperaturo ob prihodu in odhodu iz dela, poostreno se izvajajo postopku razkuževanja. Zelo pomembno in dosledno spremljamo zdravstveno stanje nas samih, kakor tudi družinskih članov. Dolžni smo tudi skrbno spremljati in strogo nadzorovati svoje kontakte v svojem prostem času. Stanovalci so deležni posebne skrbnega spremljanja zdravstvenega stanja in zdravnica ob najmanjšem sumu, prehladu, odredi odvzem brisov.

Tudi za svojce in obiskovalce veljajo še naprej skrbni protokoli. Za obiske svojcev, naših stanovalcev, se morate še vedno naročiti, dogovoriti. Zares prosimo, da pridete zdravi in razmislite o tem kje in s kom ste se pred tem družili in ali so tudi ti ljudje zdravi. Kakor bi vi morebitno okužbo morda brez težav in hitro premagali, žal izkušnje kažejo, da je pri starih ljudeh in v domovih za ostarele zelo drugače. Vsaka okužba pomeni zaprtje Doma, pomeni posebne protokole, ki vplivajo na način in kvaliteto življenja prav vseh stanovalcev. Zato vas srčno prosimo, bodite pozorni in vestni, ko prihajate k našim stanovalcem, svojim sorodnikom.

Želimo vam vse dobro. Bodite zdravi.

Spremljajte dogajanje v Domu tudi na fb strani.

Pozdravljamo vas vsi.

mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

Skoči do osrednje vsebine