12.1.2021 – MI PA ŠE VEDNO KAR PO SVOJE

Včerajšnji rezultati testiranj pri stanovalcih so potrdili novo odkrite okužbe na I.etaži  6 stanovalcev  in 1 na II.etaži. Na današnji dan imamo v Domu 24 aktivno okuženih stanovalcev. I. in II.etaža ostajata sivi in rdeči coni.  Potek okužbe pri večini obolelih stanovalcih poteka v blažji obliki. 2 gospe sta v bolnišnici, ostali stanovalci pa so v domači/domski oskrbi.

S hitrimi testi smo odkrili 3 asimptomatske okužbe med sodelavci v preteklem tednu.

Zaposleni v Domu se zelo trudimo za dobro telesno in duševno počutje naših stanovalcev. Zaposlili smo sodelavca za dodatno pomoč na področju fizioterapije, zaposlili dodatne delavce na področju socialne oskrbe kakor tudi v programu javnih del. Vse z namenom, da stanovalce čim bolje oskrbimo in aktiviramo, zaposlimo in »odobrovoljimo«, kolikor je v naši moči.

V Domu imamo hišno šalo, ki glasi: »Pri nas v Domu je tak` fajn, da še covid ne odide«. Humor, čeprav malo temen, nam pomaga skozi ta nenaklonjen čas. Mi gremo čisto zares po svoje. Tečemo svoj maraton. Prve okužbe smo v Domu zabeležili 13.oktobra. Okužba se širi počasi. To dejstvo ima slabo plat:  počasno širjenje vpliva na potek življenja stanovalcev, zlasti zaradi izolacije. Ima pa zadeva tudi svojo dobro plat: naenkrat je okuženo manjše število stanovalcev, zato zaposleni lahko dobro poskrbimo tako za obolele, kot za »zdrave« oz. s covidom 19  (še) neokužene stanovalce. Do danes je okužbo s covid 19 prebolelo oz.ga preboleva 63,5 %  stanovalcev (nekateri stanovalci so bili cepljeni, pa so kljub vsemu oboleli). Cepilo se je proti okužbi s covid 19 – 40% stanovalcev. Kmalu bo »potekla« imunost in s tem zaščita prvih obolelih stanovalcev po okužbi s covid 19. Strokovnjaki opozarjajo, da po dognanjih ki so na voljo, traja imunost prebolevnikov s covid 19 približno tri mesece. Zares upam, in si srčno želim, da bomo dovolj (pre)cepljeni in zato varni. Da bomo spet živeli v naši domski skupnosti radostno in z veseljem in predvsem skupaj.

Pozdravljamo vas in želimo vse dobro,

mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

Skoči do osrednje vsebine