5.1.2021 – OB ZAČETKU LETA

Danes smo prejeli rezultate kontrolnih brisov vzetih pri stanovalcih dne 4.1.2021. Potrdili smo nove okužbe s covid 19 pri 11 stanovalcih (razpršeno) v I.etaži v Gozdni, Cvetlični in Bršljanovi ulici ter tudi v II.etaži v Zeleni in Storžkovi ulici, kakor tudi v Sončnem kotu. Skupno imamo na današnji dan 23 aktivno okuženih stanovalcev. Trenutno noben od stanovalcev ne kaže znakov težje obolevnosti, zato so vsi stanovalci v domači/domski oskrbi. Pri zaposlenih ni bilo zabeleženih novih okužb. 4 še aktivno okužene sodelavke se po prebolevnosti konec tedna vračajo na svoje delovno mesto.

Cepljenje proti covid 19 za stanovalce in zaposlene je bilo izvedeno v Domu 28.12. in bo po predvidevanjih potekalo spet 18.1.2021. Ker po sedanjih dognanjih stroke imunost po prebolevnosti s covid 19 traja nekako tri mesece, bo potrebno v izogib ponovni okužbi pristopiti k zaščiti s cepljenjem tistih stanovalcev, ki so okužbo s covid že preboleli. Prosimo, da o tem razmislite in se s sorodniki pogovorite.

Kot vidite zmaj v obliki virusa še vedno kaže zobe. Malo smo utrujeni, ampak smo odločeni da se ne damo in ga premagamo ! Pri tem nenehno preverjamo in analiziramo ter skrbno sledimo strokovnim smernicam.  Z domsko zdravnico, kakor tudi koordinatorko – infektologinjo, smo v dnevnem stiku. Sledimo strokovnim navodilom in sočasno skušamo stanovalcem, kolikor je le mogoče, ohranjati čim bolj normalno življenje. Kakor hitro stanovalci okužbo prebolijo, jih vabimo v dnevne prostore, kjer uživajo obroke in se družijo. Trudimo se da prebolevniki niso preveč omejevani v dnevnem ritmu. Naj povem in poudarim, da skrbimo za zdravje in počutje in kolikor se le da, tudi za dobro voljo vseh naših stanovalcev. Okuženi stanovalci, ki živijo v trenutni izolaciji se nas v zaščitni opremi ne prestrašijo več, celo spoznajo nas skozi vse maske in vizirje. Ker vsi že vemo, da okužba mine, stanovalci niso v strahu, bolj so naveličani zadrževanja v sobi.

Zaradi strašansko dolgo omejevanih stikov med našimi stanovalci in vami, sorodniki, skušamo obiske čim bolj omogočati v zadovoljstvo vseh. Pri tem želimo biti nadvse korektni. Stike omogočamo vsem stanovalcem, vendar bolj ranljivim (stanovalcem z demenco, stanovalcem, ki niso sposobni uporabljati komunikacije na daljavo, stanovalcem v slabšem zdravstvenem stanju..) večkrat, kot »bolj zdravim« stanovalcem. Kljub vsemu pa smo tudi pri tej presoji omejeni. Vaši stiki na daljavo, kakor tudi obiski, predstavljajo za nas dodatno uskladitev delovnih procesov. Kajti, najprej moramo oskrbeti vse stanovalce v ritmu kot ga zahtevajo njihove potrebe. Šele ko so stanovalci oskrbljeni, se lahko posvetimo vam, sorodnikom in obiskovalcem. In ker je vas sorodnikov praviloma 2x toliko kot stanovalcev, vam ne zmoremo omogočiti obiskov pogosteje kot se zanje dogovarjamo, pa čeprav ste malo jezni zaradi tega. Srčno upam, da razumete. Stanovalci so za nas na prvem mestu. Telefoni na vse možne številke v naši hiši dobesedno ne nehajo zvoniti in včasih nismo deležni razumevanja in prijaznih besed. Slednje lahko razumem, prosim pa tudi, da vi razumete nas.

V svojem imenu in imenu svojih sodelavcev se zahvaljujemo za vse prijazne besede, voščila in prijazne misli in pozornosti, ki nam pomagajo tudi skozi težke dni. Vemo, da nam zaupate. Zaupanje nas tolaži in daje moč. Vam in nam.

Lepo vas pozdravljam,

mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                direktorica

Skoči do osrednje vsebine