27.10.2020 –  KOLAŽ SOBIVANJA

V zadnjih dneh je bilo odvzetih 40 brisov na prisotnost virusa covid 19 pri stanovalcih. Rezultati brisov so potrdili prisotnost virusa še pri devetih stanovalcih. Vsi so stanovalci iz stanovanjskih enot Prisojna in Livadna ulica. Skupaj imamo potrjeno okuženih na današnji dan 23 stanovalcev. Vsi stanovalci so razvrščeni v rdeči coni Prisojne in Livadne ulice, kjer smo prav tako v delu stanovanjske enote vzpostavili rdečo cono. Stanovalci bivajo v dvoposteljnih sobah s kopalnicami in televizorjem. Ponujamo jim dnevno časopisje. Njihovo počutje je kot zmeraj pri boleznih, pri različnih stanovalcih, različno. Različno tudi tekom dneva, ali v dnevih. Stanovalci, ki potrebujejo hospitalno zdravljenje, so v bolnišnico napoteni. Trenutno sta iz rdeče cone v bolnišnici dve gospe. Žal je en gospod umrl.

Za dobro počutje in oskrbo stanovalcev v rdeči coni vseskozi skrbi naša ekipa sodelavk pod vodstvom dipl. med. sestre Jane Magerl. Naše sodelavke storijo vse kar je v njihovi moči, da bi stanovalce v izolaciji najbolje oskrbele, jim ugodile in ustregle. Skrbimo, da čim več popijejo in ker imajo slabši apetit, stanovalcem poleg rednih obrokov ponujamo več sadja, jogurtov, pudingov, mlečnih krem in peciva. Pa še kavico jim skuhamo. Kolikor je le mogoče, stanovalce v skladu z njihovim počutjem, izraženo voljo in našimi zmožnostmi, posedamo. Ker so naše zaposlene ves delovnik, to je 12 ur, v popolni zaščitni opremi, ne morejo in ne smejo uporabljati telefona kadar koli. Kolikor bo le mogoče, boste z njimi lahko govorili med 15. in 16.uro na tel. št.46-02-613. Vsekakor pa vas, kot zmeraj, o pomembnih okoliščinah obveščamo individualno in sprotno.

Informacije o zdravstvenem stanju in zdravljenju stanovalcev boste prejeli pri domski zdravnici Alini Jalatancev Ornik, dr.med.spec. na tel.štev. 46-02-615 med 13. in 13.30 uro.

V kolikor boste sorodnikom prinašali priboljške, sredstva za osebno nego in druge nujne pripomočke, naj bodo zapakirani v originalno embalažo. Nikakor ne prinašajte sveže hrane, sadja, saj bomo prinešeno odložili v  karanteno za 72 ur ( tudi oblačila in obutev).

Odvzetih je bilo tudi  67  brisov zaposlenim. Rezultati so potrdili 3 pozitivne okužbe pri sodelavkah, skupno je s covid 19 okuženih 8 zaposlenih, vse so bile na delo razvrščene v III. nadstropju Doma.

Sicer življenje v Domu poteka sedaj že po ustaljenem ritmu nepredvidljivega časa. Prav poseben način življenja in počutja v ekstremnih in stresnih življenjskih situacijah, v katerih živimo zadnjih pol leta, je pri naših stanovalcih, tako se zdi, spodbudil več razmisleka o minljivosti in zbudil občutenje radoživosti. Vse prevečkrat pozabljeno spoznanje, da je potrebno uživati v vsakem danem trenutku z ljudmi ki nas obkrožajo, je pokukalo na plano in pri nas, v našem Domu, še bolj živi. Morda so pomagale srčne molitve našega gospoda Murksa, ki nas vsak dan priporoči svojemu bogu in stvarniku, morda je svoje pridala dobra vila s čarobno paličico ….kdo bi vedel. Pomembno je, da je stanovalcem lepo. Veseli smo, da skupaj z nami ustvarjajo naš vsakodnevni edinstveni kolaž sobivanja. In prav zato skrbimo, v ekstremnih okoliščinah za vaše sorodnike, naše stanovalce, srčno in s trudom. Z močmi, ki presegajo samo rutinirano prihajanje na delo, z voljo, ki odraža pravo in iskreno skrb za sočloveka.

Naš pisan kolaž sobivanja ustvarjate tudi vi: z vašimi prijaznimi mislimi in besedami, z vašim zaupanjem in razumevanjem. Besede imajo namreč svojo moč. Odzvanjajo še dolgo po tem, ko so bile izrečene. Zatorej vam kličemo: Vse dobro. Prav iz srca.

                                                                                   mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                   direktorica

Skoči do osrednje vsebine