30.10.2020 –   tudi O SRČNOSTI IN MODROSTI

V Domu je bilo v preteklih dneh opravljenih 20  testiranj na okužbo s covid 19 pri stanovalcih. Potrjene so bile še  4 okužbe pri stanovalcih stanovanjske skupine v Livadni in Prisojni ulici.  Skupaj imamo v Domu  26  aktivno okuženih stanovalcev. Še vedno imamo v UKC Maribor dve stanovalki iz rdeče cone. Vsi naši pozitivni heroji domujejo na III.etaži.

Po dognanjih stroke in tudi naših izkušnjah je pričakovati porast števila okuženih stanovalcev iz sive cone Livadne ulice, ki so bili v tesnem rizičnem stiku z okuženimi sostanovalci. Ker stanovalci v našem Domu živijo v stanovanjskih skupinah, se med seboj družijo pri obrokih in aktivnostih, je prenos okužbe skoraj neizbežen. Zdravstveno stanje in počutje vseh stanovalcev dnevno in skrbno spremljamo in svojce o spremembah tudi sproti obveščamo. Odvzem brisov in pogostost jemanja brisov določa infektologinja.

Spremljani so bili tudi zaposleni, odvzetih je bilo 9 brisov. Novih potrjenih okužb pri sodelavcih ni bilo. Skupaj  je bilo potrjenih 8 okužb pri sodelavkah. Naše drage pozitivne punce so v domači oskrbi in se dobro počutijo.

Z veseljem opažamo, da spremljate naše bivanje in dogajanje v Domu. Toliko različnega počnemo in na toliko načinov si naredimo dan lepši. Na tem mestu priznam, da tudi jaz marsikdaj izvem, tako kot vi, prav na teh straneh, kaj vse si »izmislijo« moji. In se spet zahvalim v mislih (pogledam v nebo, sonce in oblake) pa tudi v besedah, mojim dragim sodelavkam in sodelavcem. Spoznali smo, da kdor veliko daje, veliko prejme nazaj. Tistega, kar šteje in je zares pomembno – srčnost.

S stanovalci Ul.hortenzij smo oni dan govorili o naši »hišni izolaciji«. Toliko majhnih stvari, ki jih jemljemo povsem samoumevno v tem času, ne morejo početi. Na sprehod izven Doma ne morejo, ali samo skupaj z zaposlenimi, izogibamo se trgovin, frizer je zaprt, na pokopališče ne morejo…In je povedala naša gospa Fojtl :« Frizure bodo počakale. Naši pokojni so preskrbljeni, spomin nanje ohranimo, kjer koli smo. Tudi nam nič ne manjka. Sedaj je pač čas, da skrbimo drug za drugega in da smo odgovorni. »Toliko modrosti premorejo naši stanovalci. In (spet hvala nekam med oblake ) imajo srce točno tam, kjer mora biti.

Slišite njihov utrip, slišite besede ?

 

                                                                                               mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                               direktorica

Skoči do osrednje vsebine