4.11.2020 – O ODLOČITVAH

Včerajšnji rezultati brisov pri 61 stanovalcih so potrdili 1 okužbo z virusom covid 19 pri stanovalki I. etaže iz Cvetlične ulice. Gospa je bila premeščena v rdečo cono v III. nadstropje. Pozitivna stanovalka iz Gozdne ulice je še v UKC Maribor. Celotna prva etaža je oblikovana v t.i. sivo cono. V sivi coni stanovanjskih enot Cvetlične, Gozdne in Bršljanove ulice se stanovalci zadržujejo v svojih sobah. Stanovalci se zaenkrat dobro počutijo. Zaposleni v popolni zaščitni opremi skrbijo za njihovo najboljšo oskrbo in počutje. Počutje in zdravstveno stanje vseh stanovalcev permanentno spremljamo zaposleni, kot tudi domska zdravnica, Alina Jelatancev Ornik. Zdravnica vam bo tudi odgovorila na vprašanja o zdravljenju vaših sorodnikov v času med 13.30 in 14.uro.

Naslednji kontrolni brisi bodo v skladu z navodili infektologinje izvedeni v ponedeljek, 9.11.2020. Glede na izkušnje realno pričakujemo dodatno število pozitivnih brisov pri stanovalcih.

Tudi naši stanovalci v III. nadstropju Livadne in Prisojne ulice so v pretežni meri dobrega počutja. Svojce individualno obveščamo o spremembah počutja in zdravstvenega stanja. Svojcem pošiljamo slikice njihovih najdražjih.

Skupno imamo v Domu 26  aktivno okuženih stanovalcev.

Včerajšnji rezultati brisov so pokazali med 28-timi zaposlenimi 3 okužbe z virusom covid 19 pri zaposlenih,

sodelavke se dobro počutijo, vendar ostajajo v domači oskrbi. Ozdravljene delavke iz III.etaže se postopoma vračajo in vključujejo v delovni proces.

Od meseca marca, ko smo se v naši državi pričeli soočati z okužbami s kitajskim virusom, se nam postavlja vprašanje, kako v najboljši možni meri zavarovati stanovalce. Ali bi bilo prav naše starostnike za dolge mesece osamiti znotraj njihovih bivalnih prostorov, ali podvzeti vse mogoče varovalne ukrepe znotraj Doma, da se morebitna okužba ne bi širila. Poznamo psihološki ustroj starostnikov in zelo dobro razumemo, kaj pomeni osamitev in odrekanje socialnih interakcij mladim, kaj šele starim. Zato smo se odločili za »mehkejšo varianto«. Stanovalce smo zadrževali znotraj njihovih stanovanjskih skupin, kjer smo jim v nenormalnih pogojih skušali ohranjati čim bolj normalno življenje. Izvajali smo vse priporočene varovalne ukrepe. In upali. Nihali med Scilo in Karibdo. Med slabima izbrali manj slabo inačico. Enoznačnih odgovorov kaj je pravilneje danes še nimamo, jih ne poznamo. Še zmeraj pa globoko verjamem, da bi meseci v osamitvi stanovalcem povzročili več škode na psihičnem in kasneje tudi fizičnem počutju. Odgovornost se zato lahko pripiše meni in moji socialno pedagoški izobrazbi in tudi duši. Danes vem kako prav je imel kolega Matjaž Čampa, ki mi je dejal:« Ko misliš, da si storil vse in več, ta virus kar »leti««. Zato danes ne bom razmišljala, kako je virus »vdrl« na I.etažo. Zaupam svojim sodelavcem. So strokovni, srčni in nadvse pošteni in korektni ljudje. Zavedajo se odgovornosti in našega poslanstva. Imajo pa pravico objeti svojega otroka, svojega ljubega. Imajo pravico tu in tam iti v trgovino, k zdravniku, opraviti najnujnejše..

Zagotavljam, da smo in bomo storili vse in več, da bomo za vaše in naše starostnike poskrbeli in jih varovali, kolikor je le mogoče. Dobro in nadvse srčno. Z ljubeznijo.

S spoštovanjem vas pozdravljam in želim vse dobro,

                                                                                               mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                             direktorica

Skoči do osrednje vsebine