6.11.2020 – ENI NA ŠTARTNI, DRUGI NA CILJNI ČRTI

Kontrolni brisi na okužbo z virusom covid 19 so potrdili okužbe v stanovanjski enoti Ulici begonij. Pozitivnih je 5 stanovalcev. Celotni oddelek smo organizirali v sivo-rdečo cono. Stanovalcev zaradi njihovih specifičnih potreb ne bomo zadrževali v njihovih sobah, saj bi ta ukrep zanje predstavljal preveliko psihično napetost in nemir. Zaradi tesnih stikov med njimi se je in se bo okužba na oddelku razširila, kar se bo gotovo potrdilo pri naslednjih brisih. Sodelavke so sicer v popolni zaščitni opremi, vendar bomo skušali življenje naših stanovalcev čim manj spreminjati in omejevati. Stanovalci se zaenkrat dobro počutijo. Njihovo počutje in zdravstveno stanje skrbno spremljamo. Po dosedanjih izkušnjah je pričakovati pri nekaterih stanovalcih občasne oblike slabšega počutja, ki pa na srečo večinoma preidejo brez večjih komplikacij. Upamo, da bodo tudi naše »begonije« prešle bolezen v tej obliki. Pripravili smo posebni telefon za kontakt s stanovalci v Ul.begonij , tel.: 031/725-824 med 15. in 16.uro

Za kontakt s svojci stanovalcev v Livadni ulici pokličite na tel.031/725-855, med 14.in 15.uro.

Lepo pa je v naši Prisojni ulici. Naši prvi heroji so prestali preizkušnjo in so glede na svoje počutje in teste zdravi. Njihovo življenje se vrača v stare, ustaljene tirnice. Stanovalci se spet lahko družijo v svoji stanovanjski skupini, obroke bodo skupaj zaužili v jedilnici, skupaj gledali televizijo in kofetkali. Stanovalci se lahko sprehodijo tudi po našem lepem parku in naužijejo sonca.

Dodatno in spet bomo razkužili njihove bivalne in skupne prostore, tako da bodo zares spet »beli«. Ker vemo, da so bili v stiski in osamljeni, bomo kljub temu, da obiskov v Domu ne smemo in ne moremo omogočiti, razen v izjemnih okoliščinah, stanovalcem Prisojne ulice omogočili 1 »izredni« obisk svojcev od 9.11. naprej (1 zdrav svojec, obisk 30 minut). Svojci bodo termin dogovorili z gospo Franjo Jakob. Naši prvi heroji so pritekli v cilj. Ponosni in veseli smo, da so zmogli.

Brez zaznane okužbe so še naši stanovalci v stanovanjskih enotah Ulice hortenzij in II.etaže v Storžkovi in Zeleni ulici ter Sončnem kotu. Kot se zadeve razvijajo, se bojim, da se tudi v teh enotah okužbi zelo verjetno ne bomo izognili. Vse od meseca marca naprej smo opozarjali odgovorne in pristojne, mi v Domu, kot tudi združenje Socialno varstvenih zavodov, da domovi nismo zdravstveni zavodi. Naši bivalni prostori so namenjeni druženju in življenju v skupnosti. Nimamo » hermetično zaprtih prostorov, ne filtrov, ne možnosti preprečevanja križanja čistih in nečistih poti« kot jih menda imajo v bolnišnicah, da do širjenja virusa ne bi prišlo. Kot lahko spremljamo, tudi specializiranim zdravstvenim ustanovam z bistveno bolj educiranim kadrom, specialno opremo in prilagojenimi prostori, ne uspeva najbolje. Tudi tam se virus širi.

Kljub vsemu ostajamo optimistični. Virus nenazadnje izzveni v dobrih treh tednih. Večina stanovalcev, tudi takih v visoki starosti, ga premaga in življenje gre, in bo šlo, dalje po naših ustaljenih tirih. V domačnost in druženje. Petje in praznovanje, v veselje. Vsekakor pa bom prosila gospoda Murksa, naj nas vse še naprej prijazno priporoča prijaznemu gospodu, ki domuje med oblaki. Morda se tudi vi pogovorite s kom »tam zgoraj« ? Dobre misli in besede ter prijazno energijo v teh časih potrebujemo prav vsi.

Zatorej: prijazno pozdravljeni in od srca vse dobro,

 

                                                                                                    mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                                   direktorica

Skoči do osrednje vsebine