4.12.2020 – SREČANJA

Po rezultatih včerajšnjih brisov (odvzetih je bilo 63 brisov) smo potrdili dodatno okužbo v pritličju, v Ul.hortenzij. Gospa je bila preseljena v rdečo cono Storžkove ulice. Drugih dodatnih potrjenih okužb nismo potrdili. Na današnji dan imamo 10 aktivno potrjenih okužb pri stanovalcih in nobene okužbe pri  zaposlenih. Stanovalci se pretežno počutijo dobro. Zaznavamo pa, kot že večkrat povedano, da pogrešajo druženje in dnevne aktivnosti. Slednje gotovo vpliva na njihovo psihično in tudi fizično počutje in voljo. V domsko življenje se aktivno vključujejo tudi zunanji prostovoljci/študentje Alma Mater s fizioterapijo, kar razumemo kot pomemben doprinos k dobremu počutju naših stanovalcev. 

V drugem tednu uvajamo obiske tudi za stanovalce iz Cvetlične in Bršljanove ulice I.nadstropja, Zelene ulice in Sončnega kota II nadstropja. Stanovalci Livadne in Prisojne ulice III.nadstropja so imeli obiske že v tem tednu. Po strokovnih smernicah, ki smo jih prejeli včeraj, so tudi za »prebolevnike« svetovani obiski z maskami in na daljavo – 1,5 m. Žal brez dotikov in objemov. Glede na zapisano predlagamo čim več obiskov v zimskem vrtu oz.jedilnici, kjer se boste videli skozi stekleno steno in se pogovarjali po telefonu. Ti obiski so za vse nas najbolj varni. Iz srca vas prosimo, da to razumete in spoštujete. Za varnost vaših in naših starostnikov gre. V Domu je okužbo s covid 19 prebolela manj kot tretjina stanovalcev in tudi toliko zaposlenih. Že prihod in gibanje zunanjih obiskovalcev po Domu predstavlja pomemben rizični faktor. Še vedno smo zelo ranljivi in nevarnost dodatnega vdora okužbe je zelo velika.

Za stanovalce, ki zaradi svojega specifičnega zdravstvenega stanja ne zmorejo obiskov skozi »stekleno steno«, bomo po individualnem razgovoru s svojci obiske omogočali, vendar tudi v teh primerih bližnji osebni kontakti in dotiki niso mogoči. Opremili vas bomo z ustrezno opremo in prosimo, da je ne snemate  in sledite strokovnim smernicam, ki smo jih dolžni upoštevati, v dobro naših stanovalcev in za vašo varnost.

Obiske bomo omogočali po protokolu, da bi enakovredno zajeli vse stanovalce Predvidevamo, da bodo obiski mogoči 1x na 10-14 dni. Obiski bodo predvidoma potekali v dopoldanskem času od ponedeljka do petka v časovnem razmahu 30 minut. V kolikor bodo obiski potekali zaradi zdravstvenega stanja stanovalca v sobi, zares prosimo, pridite zdravi. Podpisali boste izjave o počutju in sprejemanju lastnega rizika, saj vstopate v okolje, kjer je okužba s covid 19 potrjena.

V »ozdravljenih« stanovanjskih skupinah življenje poteka v vsakodnevnih aktivnostih, ki so sedaj že usmerjene v praznični december. V drugem tednu se druženje, aktivnosti in kofetkanje prične še za stanovalce v pretežnem delu hiše, kjer nismo v zadnjih tednih potrdili nobene nove okužbe. Veselimo se našega druženja in vem, prepričana sem, da bodo »običajnega življenja« nadvse veseli tudi naši stanovalci. Še zlasti sedaj v času pričakovanja, drobnih radosti, upanja in usmerjenosti k sočloveku. Izkusili smo, da je prav izguba te bližine v času izolacije najbolj boleča. In zato jih bomo razvajali, kolikor se le da. Obljubimo.

Pozdravljamo vas z radostjo in kličemo vse dobro z mislijo Medveda Puja:  Sanjamo zato, da ne bi bili predolgo narazen. Če smo v sanjah drug drugega, smo lahko zmeraj skupaj. (A.A.Milne)

 

                                                                       mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

Skoči do osrednje vsebine