V PRIČAKOVANJU (SKORAJŠNJE) POMLADI

Na današnji dan imamo v Domu 22 s covid 19 aktivno okuženih stanovalcev in 2 zaposlena. V ponedeljek »uradno poteče čas obolevnosti« še 12 stanovalcem. Ob spremljanju njihovega počutja z veseljem poročamo, da zaenkrat pri večini stanovalcev težjih zapletov zaradi obolevnosti ne beležimo. Razen 1 hospitalizirane gospe so ostali stanovalci v domači/domski oskrbi.

V naslednjem tednu poteče tudi 14 dni od cepljenja – 2 odmerka – s čimer bi naj, tako stroka, bila zaščita cepljenih oseb dosežena. Drugi odmerek je prejelo 32 stanovalcev. Žal smo do včeraj  pri 7-ih dvakrat cepljenih stanovalcih potrdili prisotnost okužbe, ki poteka pri vseh stanovalcih popolnoma asimptomatsko in brez zapletov.

Prvi odmerek cepiva je v prejšnjem tednu prejelo prvih 16 prebolevnikov, iz Livadne in Prisojne ulice.

72 % zaposlenih je okužbo prebolelo in/ali bilo cepljenih; obolela je tudi cepljena sodelavka.

Covid čas je nov čas, svet in ljudje takšnega nismo poznali. Poznali ga nismo mi laiki, ki z medicino nimamo nič skupnega, kot tudi pomembne eminence na tem področju ne. Zato se vsi zmeraj znova učimo, izvemo kaj novega. V Domu kot je naš, smo dolžni tudi slediti navodilom in smernicam za ukrepanje resornih ministrstev in uradnih organov. Navodilom sledimo, ne samo, ker smo to dolžni storiti, temveč predvsem in zlasti, da bi izvedeni ukrepi v največji možni meri zaščitili zdravje in življenje naših uporabnikov. Sledimo, ker želimo našim stanovalcem omogočiti prijetno bivanje v domačem  okolju. Okolju, kjer kot pravkar slišim, igra harmonika in stanovalci prepevajo.

Vemo in vidimo, da veliko veselje vašim in našim prinašate  tudi vi: s klici, video klici in obiski. Obiske, kot rečeno, omogočamo vsem stanovalcem na način prilagojen njihovemu zdravstvenemu stanju in ob upoštevanju največje možne varnosti za stanovalce in vas, obiskovalce.

V preteklih sončnih dneh so se stanovalci intenzivno sprehajali po našem, še zimsko zaspanem, vrtu. Spodbujali smo jih, da globoko zadihajo, malo smo potelovadili in se pustili božati toplim, že skoraj pomladnim sončnim žarkom. V vsaki stanovanjski enoti, kjer ves čas intenzivno zračimo in razkužujemo prostore in opremo, v skladu z zdravstvenim stanjem in počutjem stanovalcev, dnevno potekajo druženja in aktivnosti,  tematsko prilagojene času, kakor tudi vezano na interese in voljo glavnih protagonistov. Družimo se v največji možni meri. V izolaciji pa morajo ostati aktivno okuženi stanovalci. Pa tudi te poveselimo, jih malček razvajamo in še telovadimo z njimi.

Kajti: življenje in bivanje bi morali sestavljati trenutki veselja, ne zgolj trenutki preživetja. A ni tako ?

V pričakovanju (naših in vaših) vedno bližjih toplih in sončnih dni vas pozdravljamo.

mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

Skoči do osrednje vsebine