OBISKE STANOVALCEV OMEJITE NA 1 ZDRAVO OSEBO.

Zaradi povečanega števila in širjenja virusnih obolenj prosimo, da OBISKI DO NADALJNJEGA  OBISKE STANOVALCEV OMEJITE NA 1 ZDRAVO OSEBO.

Prosimo tudi, da si ob prihodu in odhodu iz Doma razkužite roke.

Prepričani smo, da je zdravje in dobro počutje vaših svojcev in naših stanovalcev naša skupna največja skrb ter, da boste obvestilo sprejeli z razumevanjem, za kar se vam zahvaljujemo.

mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

GOSPOD PREDSEDNIK BORUT PAHOR ČASTNI GOST OB PRAZNOVANJU 13.OBLETNICE DOMA STAREJŠIH OBČANOV TEZNO

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob praznovanju 13. obletnice delovanja Doma starejših občanov Tezno in otvoritvi novih prostorov. 

V nagovoru je predsednik republike izrazil občudovanje nad funkcionalno zasnovo doma, ki se ponaša z izjemnim večnamenskim vrtom v osrčju doma. Poudaril je, da ob svojih številnih obiskih v domovih starejših občanov z veseljem opaža, kako se kakovost bivanja v njih dviga. “Želim si, da bi v vseh obdobjih našega življenja živeli kakovostno in da bi v prihodnost gledali z upanjem in optimizmom,” je dejal predsednik Pahor in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki skrbijo, da ima v naši družbi medgeneracijsko sožitje poseben pomen.

Obletnico so v domu izkoristili tudi za otvoritev nove enote – “sončnega kota” na “zeleni ulici”. Dom je bogatejši za prenovljeno bivalno okolje dvoposteljnih sob z modelom gospodinjskih skupin za sedemdeset (70) stanovalcev. 

Vir:http://www.up-rs.si

 

Foto: STA in Nebojša Tejić/STA


DNEVNO VARSTVO

Dnevno varstvo je oblika institucionalnega varstva, namenjena starostnikom, ki ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno. Osnovni kriterij za vključitev v dnevno varstvo je, da se uporabniki dnevno vračajo domov. Vključitev v to obliko varstva uporabnike bogati, razbremenjuje njihove svojce, podaljšuje bivanje v domačem okolju in olajša morebiten prehod v domsko obliko varstva in oskrbe.

Dnevno varstvo se izvaja od ponedeljka do petka (praviloma) od 07.00 do 17.ure.

V Domu nudimo integrirano obliko dnevnega varstva. V času bivanja v dnevnem centru bodo uporabniki deležni:

  • varstva, animacije in druženja
  • vključevanja v družabno in kulturno življenje v Domu
  • vključevanja v ustvarjalne delavnice
  • zdravstvene oskrbe
  • pomoči pri opravljanju osnovnih življenjskih aktivnosti
  • zdrave (tudi dietne) prehrane
  • počitka

NE MEČIMO HRANE VSTRAN

Včasih nismo zavrgli niti koščka kruha. Vse se je pojedlo, iz ostankov smo skuhali kakšno novo jed ali pa nahranili živali, ki so bile pri hiši. Danes je drugače. Vsak Slovenec na leto zavrže 73 kilogramov hrane. Ali drugače povedano, zavržemo za 163 eur hrane letno. Zavržki nastajajo na celotni verigi od vil do vilic. Še vedno največji delež prispevamo gospodinjstva, Ekologi brez meja, ki izvajajo projekt Ne meč’mo hrane stran!, pa ugotavljajo, da tudi v javnih zavodih nastaja precej odpadne hrane, ki bi se ji lahko izognili.

Z odpadno hrano v javnem sektorju se redko kdo ukvarja, zato je namen projekta Ne meč’mo hrane stran! raziskati stanje in možnosti preprečevanja zavržene hrane v bolnišnicah in domovih za starejše ter ozaveščati o problematiki zavržene hrane znotraj in zunaj teh ustanov. Dom starejših občanov Maribor Tezno se je pridružil projektu ter bo kot prvi dom za starejše v Sloveniji prispeval podlago za raziskavo in poskusil uvesti konkretne predlagane ukrepe.

Kaj to pomeni za uporabnike, svojce, zaposlene in druge obiskovalce? Večkrat nas bodo obiskali zagnani predstavniki Društva Ekologi brez meja, ki si bodo natančno ogledali ravnanje in nam pojasnili, kaj se dogaja z ostanki hrane v naši hiši. Na podlagi večletnih izkušenj in primerov dobrih praks iz tujine bodo skupaj z dobrimi praksami, ki so v domu že prisotne, predlagali najpomembnejše ukrepe, s katerimi bomo lahko zmanjšali količine zavržene hrane. S tem ne bomo storili le nekaj dobrega za okolje, ampak tudi prihranili in še bolj povečali kakovost storitev.

Za spremembe je potrebno sodelovanje čisto vseh vpletenih, zato bomo veseli, če se boste prav vsi pridružili našim prizadevanjem in skupaj z nami glasno zaklicali: “Ne meč’mo hrane stran!”.