27.3.2020 – SPOROČILA STANOVALCEV

Ga. Steinman Ana

”Sem vredu in mi gre dobro. Ko bo konec epidemije pridite k meni da vas polupčkam.”

Ga. Misja Ana

”Sem zelo vesela, da sestre lepo skrbijo za nas. Umite imam lase, lepo dišim. Komaj čakam, da spet vidim svoji hčeri.”

Ga. Naglič Ana

”Čeprav se s sinom slišiva vsaki dan, sporočam vsem da sem vredu.”

Ga. Perko Alojzija

”Moj dragi sin Mišo. Lepo te pozdravljam, prav tako pozdravljam vnuka in pravnuka. In ko boš spet lahko prišel k meni, mi prinesi moj najljubši burek.”

Ga. Viraj Jožefa

”Moja sinova, zelo vaju imam rada in vaju pogrešam. Tu mi ni hudega in se imama lepo.”

Ga. Zorec Doroteja

”Same lepe želje vas naj spremljajo iz Doma na Teznu. Upam, da vam dragi moji gre prav tako dobro, kot trenutno meni. Še enkrat naj se izpolnijo vse želje, da bi ostali vsi zdravi in da ne bi zboleli.”

Ga. Verzel Katarina

”Imam vas rada. Ostanite doma. Nič mi ne manjka, lepo je za nas poskrbljeno.”

Ga. Sölch Sonja

”Lepo je poskrbljeno za nas, počutim se v redu. Imam le željo, da vidim svojce.”

 

Stanovalci Bršljanove ulice sporočajo vsem, da se imajo lepo. Pridno telovadijo, klepetajo, urijo možgančke. Skupno sporočilo: ”Imejte se lepo, kot se imamo mi. Pogrešamo vas. Komaj čakamo, da se spet vidimo.”

In tako smo v Domu zaploskali  tistim srčnim ljudem, ki dnevno prihajajo v službo in skrbijo za soljudi.

23.3.2020 – V DOMU

Življenje in delo v Domu poteka po ustaljenih tirih. Stanovalci se dobro počutijo, so v celoti oskrbljeni  in dobre volje. Starostnike ki sami ne morejo na vrt, v toplem vremenu zaposleni peljejo tudi na sprehod.

Zdravnica je v preteklem tednu odredila odvzem 4-ih brisov pri stanovalcih s sumom na COVID 19, vendar so bili vsi brisi negativni. V primeru pojava COVID 19 v Domu, smo v skladu z navodili pristojnih služb pripravili načrt dela v posebnih razmerah. Pripravili smo posebne sobe za izolacijo, da bi širitev okužbe med stanovalci čim bolj zajezili .

Število prisotnih zaposlenih ne odstopa od normalnega delovnega urnika.

V primeru sprememb ali poslabšanja zdravstvenega stanja stanovalca, smo in bomo svojce o tem nemudoma obvestili.

Pozdrave svojcev zaposleni stanovalcem redno prenašajo. Omogočamo tudi neposreden pogovor po telefonu na željo stanovalcev ali svojcev. V tem tednu pričakujemo naročene računalniške tablice, da bodo svojci lahko s svojimi sorodniki komunicirali tudi na ta način. Vljudno prosimo za razumevanje, da v času nege, serviranja obrokov in hranjenja to ni mogoče.

Pozdravljamo vas. Ostanite zdravi !

19.3.2020 – DRUŽENJE NA VRTU

Včeraj smo se v sončnem dopoldnevu spet družili na našem vrtu. Vodja kuhinje nam je pekel »šmorn«. Zalili smo ga s kozarčkom soka, nekateri pa celo z vinčkom. In spet nam je na harmoniko zaigral naš gospod Branko.

Stanovalci se dobro počutijo in so kljub »osamitvi« presenetljivo dobre volje. Razumejo omejitve, jih dobrovoljno sprejemajo in se z njimi strinjajo.

V Domu zaenkrat nimamo suma, niti potrjene okužbe s COVID 19. Ker se navodila NIJZ iz dneva v dan zaostrujejo, se od danes stanovalci družijo v svojih gospodinjskih enotah. V skupinah jih zaposlujemo z najrazličnejšimi umskimi in fizičnimi aktivnostmi. V skupine bosta prihajali tudi delovna terapevtka in fizioterapevtka in motivirali in aktivirali stanovalce z dodatnimi ciljanimi aktivnostmi. Stanovalce bomo vozili na sprehode oziroma jih posedali na soncu, kakor nam bodo vremenske okoliščine to dopuščale.

Sporočamo, da zaposleni z veliko mero entuziazma in odgovornosti skrbimo za naše stanovalce. Število zaposlenih je ustrezno, tudi sodelavke z malimi otroki so si uredile varstvo. Ne beležimo povečanega števila bolniške odsotnosti.

Pozdravljamo vas in sporočamo MI OSTAJAMO DOMA, OSTANITE TUDI VI !

16.3.2020 – BREZ IZROČANJA PAKETOV

ZARADI ZAOSTRENIH UKREPOV PRI OBVLADOVANJU VIRUSA COVID 19, VAS OBVEŠČAMO DA STANOVALCEM NE MOREMO VEČ IZROČATI  PRINEŠENIH PAKETOV.

Stanovalci so v celoti oskrbljeni. V teh dneh ponujamo poleg redne prehrane še več sadja in sladkih priboljškov.

mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

6.3.2020 – OBVESTILO – PREPOVED OBISKOV V DOMOVIH ZA STAREJŠE

Spoštovani,

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z dopisom št. 0075-1/2020/6 z dne 26. 2. 2020 pozvalo vse izvajalce institucionalnega varstva starejših, da začnejo izvajati programe preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb zaradi zaznanih okužb z novim koronavirusom v sosednjih državah. Populacija starejših, ki biva v domovih, je zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe z imenovanim virusom.

Zaradi naraščajočega števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji in zaradi varovanja zdravja stanovalcev vsem izvajalcem predlagamo, da nemudoma sprejmejo ukrep popolne prepovedi obiskov v domovih za starejše.

Ustrezno ukrepanje je primarna skrb, naloga in obveza vseh izvajalcev storitev za starejše s ciljem zaščite zdravja uporabnikov storitev.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.

13.3.2020 – IZZA ZAPRTIH VRAT

V domu starejših občanov Tezno teče za zaprtimi vrati življenje povsem umirjeno dalje. Na sestanku v torek, 10.3. smo stanovalce ponovno seznanili z ukrepi prepovedi obiskov, kakor tudi izhodov iz Doma. Stanovalci vpeljane ukrepe v celoti podpirajo in se z njimi strinjajo. Svojci lahko kontaktirajo z njimi preko telefona. Tistim stanovalcem, ki telefona nimajo, omogočimo klepet s svojci s službenimi telefoni. Za stanovalce, ki nimajo svojcev, priskrbimo nujne potrebščine zaposleni, v domskem bifeju damo kavico na »kredit«. V teh dneh ponujamo še za več sadja in sladkih priboljškov, ki jih stanovalcem sicer prinašajo svojci. Sami smo še bolj kreativni v različnih aktivnostih : kuharskih delavnicah, tomboli, športnih igrah, druženju s psičko Min.. S stanovalci za stanovalce pripravljamo prireditev ob materinskem dnevu

Včeraj smo se na domskem vrtu, v toplem pomladanskem dopoldnevu družili prav vsi. Stanovalci iz vseh ulic/delov hiše. Tudi stanovalci Ulice begonij – stanovalci z napredovano demenco – niso manjkali. Malo zase, pa vendar z nami, so bili tudi stanovalci kolonizirani z MRSA. Greli smo se na soncu, jedli kranjske klobase, pa še nazdravili smo si z vinčkom. Na harmoniko je zaigral naš Branko.

Prijazno vas pozdravljamo in kličemo: dobro smo. Varujte se tudi vi !

Stanovalci in zaposleni
Doma starejših občanove Tezno


8.11.2019 – OBVESTILO

Spoštovani.

Obveščamo vas, da smo bili s strani UKC Maribor obveščeni, da od 1.11.2019 dalje, zaradi varovanja občutljivih osebnih podatkov, med katere sodi tudi zdravstveno stanje vsakega pacienta, informacij preko telefona o vaših svojcih oz. naših stanovalcih več ne bomo pridobili.

Informacije o vaših svojcih o zdravstvenem stanju, hospitalizaciji na posameznih oddelkih,… lahko pridobite torej le osebno.

Vljudno vas prosimo, da pridobljene podatke čimprej posredujete oz. nas obvestite o prejetih informacijah, prav tako vas prosimo, da nam po prevzemu zdravstvene kartice le-to čimprej vrnete.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.

mag. Jasna Cajnko, prof.soc.ped.
direktorica

OBISK ŽUPANA SAŠA ARSENOVIČA

Na novega leta dan nas je obiskal župan Saša Arsenovič.  V kratkem, a srčnem obisku je stanovalcem in zaposlenim zaželel zdravo in uspešno novo leto in obljubil, da naš Dom še obišče.


CERTIFIKAT E-QALIN, POLNI CERTIFIKAT DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE IN ODPRTJE DEMENCI PRIJAZNE TOČKE

V mesecu decembru smo se ob potrditvi tretjega mednarodnega certifikata kakovosti storitev E-qalin, prejema polnega certifikata Družini prijazno podjetje in odprtju Demenci prijazne točke, s stanovalci, strokovnimi kolegi in drugimi vabljenimi gosti veselili naših uspehov.


PODARJAMO

V Domu starejših občanov Tezno stanovalci ob pomoči in podpori strokovnih delavcev v okviru delovne terapije izdelujejo številne okrasne in uporabne izdelke. Ob koncu leta smo Zvezi prijateljev mladine predali večje število pletenih kap, šalov, rokavic, jopic in nogavic za otroke in odrasle.


SKRBNO RAVNANJE S HRANO

Konec leta 2016 smo v sodelovanju z Društvom ekologi brez meja pričeli s projektom Ne meč`mo hrane stran!, Osnovni namen  projekta je bil da odpadke hrane zmanjšamo na najmanjšo možno mero, kar smo dosegli z devetmesečnim sistematičnim organizacijsko-nivojskim spremljanjem ravnanja s hrano.

V Domu tako sledimo verigi hrane od naročanja, nabave, izdobave, predpriprave hrane, priprave hrane, serviranja, ločevanja odpadkov in zavrženja ostankov. O skrbnem ravnanju s hrano smo poučili vse zaposlene, ki s hrano ravnajo, ne samo sodelavcev v kuhinji, temveč tudi one, ki servirajo in strežejo hrano stanovalcem v različnih enotah Doma.

V Domu ponujamo obroke hrane stanovalcem po sistemu direktnega serviranja na krožnik. Presojamo namreč, da je neposredno serviranje hrane stanovalcu ne samo ustrezno iz vidika » najbolj sveže« hrane, temveč predvsem in zlasti, ker imajo stanovalci neposredno možnost izraziti svoje želje po zvrsti in količini hrane, ki jo želijo zaužiti. Znano je namreč, da stari ljudje dajejo velik poudarek na kvaliteto in okusnost hrane. Obenem na ta način zares individualno pristopamo k potrebam in željam vsakega stanovalca. S tem načinom so zelo zadovoljni tudi svojci, saj vedo, da se individualne potrebe/želje njihovih sorodnikov maksimalno upoštevajo. Ta način serviranja je ustrezen tudi za zaposlene, saj je zadovoljstvo uporabnikov večje.

V projektu smo še bolj ozavestili dejstvo o pomembnosti lokalno pridelane in tudi ekološke hrane, s čimer so postreženi obroki hrane ne samo kvalitetno na višjem nivoju, so bolj zdravi in seveda tudi okusnejši.

Na slednji način dosegamo pomembne ekonomske učinke, saj je zavržene hrane 30% manj, kot pred sistematičnim spremljanjem poti hrane v Domu. V projektu smo se naučili tudi pravilno ločevati ostanke hrane, s čimer  prav tako skrbimo za ustrezne ekonomske učinke, kakor tudi skrbimo, za naš planet, saj prispevamo k manjšemu onesnaževanju okolja.

mag.Jasna Cajnko, prof.soc.ped.

                                                                                                                           direktorica


DNEVNO VARSTVO

Dnevno varstvo je oblika institucionalnega varstva, namenjena starostnikom, ki ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno. Osnovni kriterij za vključitev v dnevno varstvo je, da se uporabniki dnevno vračajo domov. Vključitev v to obliko varstva uporabnike bogati, razbremenjuje njihove svojce, podaljšuje bivanje v domačem okolju in olajša morebiten prehod v domsko obliko varstva in oskrbe.

Dnevno varstvo se izvaja od ponedeljka do petka (praviloma) od 07.00 do 17.ure.

V Domu nudimo integrirano obliko dnevnega varstva. V času bivanja v dnevnem centru bodo uporabniki deležni:

  • varstva, animacije in druženja
  • vključevanja v družabno in kulturno življenje v Domu
  • vključevanja v ustvarjalne delavnice
  • zdravstvene oskrbe
  • pomoči pri opravljanju osnovnih življenjskih aktivnosti
  • zdrave (tudi dietne) prehrane
  • počitka

GOSPOD PREDSEDNIK BORUT PAHOR ČASTNI GOST OB PRAZNOVANJU 13.OBLETNICE DOMA STAREJŠIH OBČANOV TEZNO

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob praznovanju 13. obletnice delovanja Doma starejših občanov Tezno in otvoritvi novih prostorov. 

V nagovoru je predsednik republike izrazil občudovanje nad funkcionalno zasnovo doma, ki se ponaša z izjemnim večnamenskim vrtom v osrčju doma. Poudaril je, da ob svojih številnih obiskih v domovih starejših občanov z veseljem opaža, kako se kakovost bivanja v njih dviga. “Želim si, da bi v vseh obdobjih našega življenja živeli kakovostno in da bi v prihodnost gledali z upanjem in optimizmom,” je dejal predsednik Pahor in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki skrbijo, da ima v naši družbi medgeneracijsko sožitje poseben pomen.

Obletnico so v domu izkoristili tudi za otvoritev nove enote – “sončnega kota” na “zeleni ulici”. Dom je bogatejši za prenovljeno bivalno okolje dvoposteljnih sob z modelom gospodinjskih skupin za sedemdeset (70) stanovalcev. 

Vir:http://www.up-rs.si

 

Foto: STA in Nebojša Tejić/STA

NE MEČIMO HRANE VSTRAN

Včasih nismo zavrgli niti koščka kruha. Vse se je pojedlo, iz ostankov smo skuhali kakšno novo jed ali pa nahranili živali, ki so bile pri hiši. Danes je drugače. Vsak Slovenec na leto zavrže 73 kilogramov hrane. Ali drugače povedano, zavržemo za 163 eur hrane letno. Zavržki nastajajo na celotni verigi od vil do vilic. Še vedno največji delež prispevamo gospodinjstva, Ekologi brez meja, ki izvajajo projekt Ne meč’mo hrane stran!, pa ugotavljajo, da tudi v javnih zavodih nastaja precej odpadne hrane, ki bi se ji lahko izognili.

Z odpadno hrano v javnem sektorju se redko kdo ukvarja, zato je namen projekta Ne meč’mo hrane stran! raziskati stanje in možnosti preprečevanja zavržene hrane v bolnišnicah in domovih za starejše ter ozaveščati o problematiki zavržene hrane znotraj in zunaj teh ustanov. Dom starejših občanov Maribor Tezno se je pridružil projektu ter bo kot prvi dom za starejše v Sloveniji prispeval podlago za raziskavo in poskusil uvesti konkretne predlagane ukrepe.

Kaj to pomeni za uporabnike, svojce, zaposlene in druge obiskovalce? Večkrat nas bodo obiskali zagnani predstavniki Društva Ekologi brez meja, ki si bodo natančno ogledali ravnanje in nam pojasnili, kaj se dogaja z ostanki hrane v naši hiši. Na podlagi večletnih izkušenj in primerov dobrih praks iz tujine bodo skupaj z dobrimi praksami, ki so v domu že prisotne, predlagali najpomembnejše ukrepe, s katerimi bomo lahko zmanjšali količine zavržene hrane. S tem ne bomo storili le nekaj dobrega za okolje, ampak tudi prihranili in še bolj povečali kakovost storitev.

Za spremembe je potrebno sodelovanje čisto vseh vpletenih, zato bomo veseli, če se boste prav vsi pridružili našim prizadevanjem in skupaj z nami glasno zaklicali: “Ne meč’mo hrane stran!”.